Wednesday, 28 November 2012

SET 3M ~ Luka Cepat Sembuh, Susu Pekat & Peti Ais Penuh Dengan EBM!

Alhamdulillah, pada minggu lepas berderet-deret PM dan SMS masuk update hasil pengambilan SET 3M.  Salah seorang kawan seronok EBM dia meningkat darpada 1oz kepada 7oz dalam minggu kedua. Ini PM dia pada saya: 


Hi dear I'm doing good.  I get my very 1st 7oz dis morning. I'm so happy. Hope will increase .Oh yeah, my ESP going to finish.Need to order in advance??? Cos I'm moving house in 2weeks time thinking of order when I settle down


Jom tengok lagi testimonial pengguna SET 3M : 

1) Testimonial 1: Set Pantang + Set 3M




2) Testimonial 2: Mengamalkan Set 3M selepas bersalin




3) Testimonial 3: Susu Pekat + Luka operation cepat sembuh + Badan Semakin     Langsing





4) Testimonial 4: Breast cepat rasa penuh selepas pam!



Teruja melihat testimonial mereka?? Tunggu apa lagi? Jom amalkan SET 3M (The Best Breastfeeding Set) sekarang! 


Untuk mendapatkan SET 3M, sila hubungi saya di :

Call : 019-2323298

Email : liyanakhor@gmail.com

Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome untuk dapatkan 

DISKAUN HEBAT DAN KONSULTASI PERCUMA.



Breast Milk ~ Don't Shake The Milk!



"The more i read the more i feel stupid" Why? Because there is 1001 information about breastfeeding that i still haven't mastered yet. For example, how many of you breastfeeding mothers have shake your Express Breast Milk (EBM) before giving your LO (Little One)? Well, due to lack of knowledge, i had been doing that during breastfeeding my first son!! SNAP!! 


Therefore, it is so important for any pregnant and breastfeeding mothers to keep on reading ya!  


WHY WE MUST NOT SHAKE EBM : 


Because shaking expressed mothers' milk (or boiling or freezing it) denatures the shaped molecules of the protective proteins, leaving only the pieces - the amino acids - the parts. Lactoferrin,lysozyme, and other protective components work their protection magic when they are in their original shaped molecular structure. Some components remain intact, even during freezing, shaking or heating. They not only protect the gut from many kinds of infection, but also prevent inflammation of the gut lining. Even broken up, the separate amino acids are still really good stuff and are digested by the baby as nutrients. Imagine a set of pop-beads assembled into a necklace or bracelet. When the beads are acting as a bracelet or necklace, they are doing their job as protective elements. When you break apart the beads, you have in your hand many individual chunks of amino acids which are then digested. Cellular components are also susceptible to damage by physical stress. After all, they are living cells.
With mother's milk, you get at least two functions for the price of one. With manufactured formula, you only get the individual beads, never the necklace or bracelet. And never the living cells.
So, please handle human milk gently, respectfully and kindly. It's far more than perfect food for babies - it's a living tissue and protective shield too. You can only swirl your milk gently, okay!
 ** Credit to Shaklee GBS
Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome 

Tuesday, 27 November 2012

Mengapa Susu Badan Tidak Cukup Untuk Baby Saya?


Ramai ibu menyusu selalu merungut susu tidak mencukupi untuk bayi mereka. Sebelum kita merungut, cuba check betul ke susu tidak cukup? Sebagai contoh, ada kawan saya yang masih dalam pantang beritahu 'confinement lady' dia memberi susu dengan kerap sehingga bekalan tidak mencukupi dan kemudian mengadu perlu top up dengan susu tepung! Tahukah anda bahawa perut bayi yang baru lahir hanya sebesar kacang pea? Jadi, tak perlulah susah hati mengepam susu sehingga perlu capai 1 botol penuh.


Banyak lagi faktor yang MUNGKIN menyebabkan anda merasa susu anda selalu tidak mencukupi. 

Rajin-rajinlah buat checklist di sini : 

  • Adakah pump anda dalam keadaan baik? 
     Pastikan pump selalu dalam keadaan baik. Check injap, motor dan suction pump supaya 
         sentiasa berfungsi dengan baik. Kalau tidak, pump selama 30 minit pun tak dapat apa 
         hasil.

  • Rutin mengepam anda cukup tak?

         Mungkin baru-baru ini rutin mengepam dah ke laut? Sibuk dengan meeting sampai tak 

         ada masa mengepam susu? Cuba curi masa mengepam ya. Sewaktu saya bekerja dulu,  
         saya selalu merungut tak sempat pump.sehingga breast terlampau engorged! Akibatnya  
         susu saya jadi semakin sedikit. Tiada pilihan lain, saya terpaksa pump dengan tangan di 
         dalam tandas! 

  • Adakah bayi sudah bersedia atau telah makan solid food? Growth Spurt?
          Jika ya, mungkin bayi anda suda bersedia untuk makan solid food atau perlukan lebih 
          solid food selain daripada hanya susu badan sahaja. 
     

  • Baru mengambil pil perancang?
         Pil perancang yang mengandungi estrogen mungkin boleh mengurangkan bekalan susu 
         badan. Adalah lebih baik sekiranya ibu minta pandangan doktor terlebih dahulu mengenai  
         niat anda untuk menyusu. 
         

  • Period nak datang?
      Perubahan hormon akan mempengaruhi susu ibu. Walaubagaimanapun, teruskan 
          mengepam setiap 2-3 jam , ambil 3-4 liter air sehari dan mengambil supplemen seperi 
          calcium dan magnesium boleh menolong menstabilkan supply susu. 
  • Mengandung?
          Pada masa anak pertama saya berumur 7bulan, susu badan saya merundum secara 
          tiba-tiba! Rupa-rupayer saya dah mengandung sebulan!! Memang mengandung akan 
          mempengaruhi bekalan susu. Tapi ini tidak boleh jadi penyebab ibu berhenti menyusu 
          anak pertama ya! Lebih baik jika minta pandangan pakar. 
  • Tengah berdiet?
         Ibu yang berdiet selalunya akan skip makanan yang mengandungi protein padahal protein 

         adalah sangat penting dalam penghasilan susu ibu. Oleh itu, makanlah secara seimbang 
         dan menguruskan badan secara sihat.

  • Cukup rehat? Stress?
          Stress boleh mempengaruhi let down reflect  dan pengeluaran susu. Oleh itu, ibu harus  
          sentiasa berfikiran positif dan mendapatkan tidur dan rehat yang secukupnya untuk
          menghasilkan pengeluaran susu yang baik.

  • Anda sakit?
          Kalau kita demam, mastitis atau dehidrat (kekurangan air) memang boleh menyebabkan

          susu ibu berkurangan. Sesetengah ubat juga mengurangkan pengeluaran susu seperti 
          pseudoephedrine, etanol / minuman beralkohol,  bromocriptine, ergotamine, cabergoline. 
          Sila dapatkan konsultasi daripada pakar sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan.


Bagaimana hendak meningkatkan pengeluaran susu badan?

1.Menyusu secara direct dengan lebih kerap

2.Susun jadual mengepam dan pastikan anda mengikutnya setiap 2-3 jam. Namun, jika anda terlampau sibuk, jangan terus skip. Pump 5 minit lebih baik dari tidak mengepam langsung. 

3.Tambah sesi mengepam di luar waktu pejabat. Contohnya selepas bayi menyusu di rumah. Buat power pumping pada hujung minggu atau sekali sekala.

4. Pastikan anda mengosongkan payu dara. Panjangkan 2-3 minit masa tambahan untuk mengepam dari kebiasaaan anda lakukan.

5. Buat urutan payudara dan breast compression. 

6. Cuba ambil makanan tinggi protein dan milk boosters. Pastikan anda makan mengikut keperluan seharian.

7. Jaga kesihatan anda dengan rehat yang cukup, senaman dan ambil supplemen. Lakukan hobi yang anda gemari supaya anda kekal gembira dan mampu menangani stress dengan baik.

Happy Breastfeeding! 


Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome 

Monday, 26 November 2012

Kulit Berseri, Bersih dan Gebu dengan ESP!

Semua wanita idamkan kulit cantik dan gebu bak Epal kan?! Hari ini saya nak berkongsi dengan anda 6 tips untuk kulit nampak cantik berseri. 

1) Minum 3-4 Liter air sehari

  • Ramai yang  kurang minum air sebab tak mahu asyik lari ke tandas. Hakikatnya apabila kita kekurangan air, maka kulit pun akan semakin kering dan kusam sebab 90% badan kita adalah air. Dengan kandungan air yang mencukupi akan melancarkan peredaran darah dalam badan dan membuatkan kulit semakin berseri-seri. 

2) Cuci muka sebelum tidur 
  • Jangan sesekali tidur dengan 'make up on'. Cuci muka sebelum tidur agar dapat membasuh segala minyak dan kekotoran yang tersumbat agar dapat memberikan kulit kita untuk bernafas! 
3) Makan makanan berkhasiat 
  • Elakkan makanan yang berminyak dan berlemak kerana ia adalah punca kepada masalah jerawat dan kulit berminyak. Banyakkan makan buah-buahn dan sayur-sayuran untuk mendapat vitamin yang secukupnya. 
4) Tidur selama 8 jam 
  • Tidur yang mengcukupi dan menyihatkan badan kita adalah selama 8 jam. Ia bertujuan untuk merehatkan badan dan menguatkan sistem tubuh badan dengan baik. Sekiranya tidak mendapat tidur yang cukup, maka anda mungkin akan menghidapi masalah jerwat, tubuh lesu dan letih. Lebih teruk lagi mungkin akan menyebabkan lingkaran gelap di bawah mata! 
5) Berhenti merokok
  • Tahukah anda bahawa bahan kimia yang disedut daripada rokok boleh mengecilkan pembuluh darah dalam badan kita, mengurangkan kandungan oksigen serta nutrisi yang sepatutnya dibekalkan untuk melembapkan tisu dalam badan. Rokok juga akan membuatkan seseorang nampak lebih tua daripada usia sebenarnya. Jauhkan diri anda daripada asap rokok kerana ia bukan sahaja merosakkan kulit malah anda terdedah dua kali ganda risiko untuk mendapat penyakit berbanding dengan mereka yang merokok. 
6) Pengambilan Supplement 
  • Ramai yang tidak tahu rahsia sebenar pengambilan supplement untuk mencantikkan wajah. Ada beberapa supplement seperti Vitamin B, Vitamin E, Vitamin C dapat membantu mencantikkan kulit wajah kita. Ditambah pula dengan Energizing Soy Protein (ESP) yang sangat bagus untuk menghilangkan parut muka, jerawat dan menjadikan kulit semakin bersih serta berseri-seri. Tak percaya? Jom lihat testimonial customer yang telah mengambil supplement ESP untuk kecantikan kulit.

Testimonial 1: Kulit semakin gebu dan berseri dengan ESP + Yogurt



Testimonial 2: Suami puji kulit isteri semakin lembut


Testimonial 3: Kulit semakin cerah selepas 3 minggu minum ESP + SET D


Mereka sudah mencuba ESP, anda bila lagi?? Jom order ESP sekarang sementara stok masih ada!!



Untuk mendapatkan Energizing Soy Protein, sila hubungi saya di :


Call : 019-2323298

Email : liyanakhor@gmail.com

Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome untuk dapatkan 

DISKAUN HEBAT DAN KONSULTASI PERCUMA.


Sunday, 25 November 2012

Rainbow Breast Milk ~ Is it Safe For Baby?

Do you know that our breast milk has variety of colors?


Surprised? I pun surprised bila first time nampak hasil pump susu ibu lain berwarna pink , oren dan biru.. sepanjang saya menyusu anak pertama hingga anak kedua tak pernah lagi saya alami situasi macam ini. Syukurlah saya terlibat dalam breastfeeding group yang kaya dengan informasi dan support group yang bagus . Rupa-rupanya ada macam-macam color! 

Selepas bersalin, susu badan ibu akan mengeluarkan colostrum yang sangat berharga dan berkhasiat untuk bayi. Selepas beberapa hari kemudian, susu badan ibu akan semakin banyak dan pada permulaan penyusuan atau pump, susu akan lebih cair warna biru keputihan. Ini dikenali sebagai 'lower-fat foremilk'. 

Foremilk ini hanya membantu memenuhi kehausan bayi sahaja. Ibu menyusu disaran untuk mengepam atau menyusu lebih lama bagi setiap payu dara untuk mendapatkan hasil susu yang paling bagus iaitu 'hindmilk'.  Hindmilk ini mengandungi lemak yang membuatkan susu menjadi lebih pekat dan mampu memberi bayi rasa kenyang disamping dapat menambah berat badan bayi. 

Ibu menyusu juga harus memastikan pemakanan yang seimbang serta pengambilan air sebanyak 3-4Liter sehari. Warna susu ibu akan bertukar mengikut pemakanan yang diambil seperti :

Green Milk
Could be due to after the ingestion of green foods such as eating spinach or seaweed, and taking certain herbs or supplements can turn breast milk green. Jom testing makan spinach malam ni! 
Pink, Orange, Red, and Brown Milk 
So colorful isn't it? Foods that are naturally red, pink and orange in color or foods that contain these colors also may affect the color of our breast milk. Even drinks like beets, orange soda, and red or orange fruit drinks can cause your milk to turn different shades of pink, red and orange.
I pernah tengok ialah susu warna pink sahaja dimana mungkin disebabkan oleh 'rusty pipe syndrome'. This happen if blood from inside your breasts leaks into your milk ducts, the milk may appear brown and rust-colored. Why is it called rusty pipe syndrome? It is because the milk looks like dirty water from an old rusty pipe. (longkang tersumbat!) Even cracked nipples could cause a little bit of blood get into our milk and create red or pink streaks. 
Always remember that a small amount of blood in the milk supply is not harmful to your baby. There is no need to stop breastfeeding. In most cases, the bleeding will go away on its own in a few days. If the issue has not resolved after a week, check with your doctor ya. 
Now we know that the color of breast milk can also vary based on our diet and if it is due to healthy food intake then it is SAFE for our baby. Don't dispose away ya! And remember this is only TEMPORARILY and will go away after sometime. If you are doubtful about the color of milk safe for your child, better consult your Doctor ya! Happy Breastfeeding Mommies!

** After knowing about the colors of our breast milk, don't think that God's creation is so GREAT ! Subhanallah! Every single drop of mummy's milk is rewarded.. insyaAllah. :)

Thursday, 22 November 2012

Air ~ Pentingkah Untuk Ibu Menyusu?












                                3- 4 LITER AIR SEHARI ~ PENTING UNTUK IBU MENYUSU


Salam Hari Jumaat! Hari ini saya nak berkongsi Tips Minum 3liter Air Sehari Bukan sahaja bagus untuk kesihatan malah sangat bagus untuk ibu menyusu. 

Ramai ibu selalu bertanya:

1 ) "Tak buncit perut ke kalau minum air banyak2?"
2) "kena minum air sampai 3 liter ke? tak ke nanti asyik ulang alik ke tandas?"
3) "macam mana nak abiskan 3 liter air sehari? susahnya.."

Ini antara soalan yang selalu diajukan setiap kali saya nasihatkan untuk minum banyak air sekurang-kurangnya 3liter sehari. Jangan takut minum air yang banyak kerana air tidak menggemukkan. Sebenarnya pengambilan air dapat meningkatkan metabolisme badan seterusnya membantu untuk mengurangkan berat badan. Perut buncit? Jangan takutlah.. kan Rasulullah mengajar kita untuk cara minum yang betul;
♥ minum seteguk demi seteguk dan bukannya sekaligus
♥ jangan bernafas di dalam bekas air, dengan menjauhkan bekas air dari mulut semasa bernafas
♥ tidak meniup ke dalam air samaada untuk mengurangkan haba (air panas) atau menghembus sesuatu yang jatuh ke dalamnya

Sangat penting untuk tidak bernafas kerana gas karbon dioksida (CO2) yang dikeluarkan dari hidung atau mulut semasa bernafas/menghembus akan bercampur dengan air (H2O) dan seterusnya membentuk karbonik asid H2CO3 iaitu asid yang lemah. Selain itu janganla makan bersulamkan minum.. Itu juga salah satu penyebab perut buncit tau. Seelok-eloknya minum air 20-30min sebelum makan. Bukan sahaja baik utk sistem penghadaman tetapi juga boleh mengawal kita untuk tidak makan terlalu banyak. Kan perut pun jd cantik dan x buncit ^_*

Soalan ke2, ye memang kena minum air yang banyak. Tapi bukan banyak sekaligus. Kita ambil contoh kalau kita siram pokok di dalam pasu dengan sebaldi air sekaligus, sudah tentu pasu boleh pecah. Begitu juga dengan badan kita. Boleh memudaratkan sekiranya kita minum sekaligus dalam sesuatu masa. Anda boleh lihat perubahan yang ketara hasil dari pengambilan air yang cukup seiring dengan pengambilan milk booster, InsyaAllah ;-)

Soalan ke3, macamana nak abiskan 3 liter sehari? Meh saya kongsikan tips yang mungkin boleh membantu
♥ minum segelas air (250ml) sebaik shj bgn tidur, ini dikatakan salah satu petua awet muda juga
♥ ambil suplemen bersama-sama 2 gelas air
♥ minum segelas air sekurang-kurangnya 20minit sebelum makan
♥ minum segelas air selepas ke tandas atau selepas menyusukan bayi/mengepam
♥ letakkan botol air masak di atas meja kerja, di dalam bilik seaktu tidur, di dalam kereta supaya kita boleh terus minum sewaktu dahaga
♥ minum air sewaktu haus atau sewaktu lapar tetapi bukan waktu makan
♥ minum air suam supaya kita dapat menghirup sedikit demi sedikit
♥ cek pengambilan air secara detail. saya suka menetapkan setiap botol 500ml mesti dihabiskan dalam masa 2jam sewaktu di ofis. jadi, saya akan menghabiskan sekurang-kurangnya 2.5 liter air dari pukul 8:00pg sehingga pkl 5:30ptg.

Senangkan? Kalau nak senang kira pengambilan air, gunakan bekas air yang ada tertulis (ml) .  Selamat beramal!! ♥♥♥

Wednesday, 21 November 2012

Panduan Penyusuan Susu Ibu Pilihan Terbaik

Hello mommies! Today i'm going to share with you a guideline of breastfeeding (Penyusuan Susu ibu Pilihan Terbaik). This is a booklet from Unit Pemakanan Jabatan Kesihatan Pulau Pinang. 


Terdapat 12 Garis Panduan Penyusuan Susu Ibu Pilihan Terbaik berserta dengan gambar  :

1) Menentukan Susu ibu Mencukupi 

2) Posisi Penyusuan Yang Betul





3) Memanaskan Perahan Susu Ibu

4) Memberi Perahan Susu Ibu





5) Cara Memerah Susu Ibu

6) Menyimpan Perahan Susu Ibu





7) Kepentingan Ibu Bersama Bayi (Romming-In)

8) Kepentingan Penyusuan Mengikut Kehendak Bayi (On Demand Feeding)



9) Kebaikan Susu Ibu Kepada Bayi dan Ibu

10) Kebaikan Penyusuan Susu Ibu Esklusif



11) Pelekapan Penyusuan Yang Betul

12) Teknik Penyusuan Yang Betul



Semoga panduan di atas dapat memberi manfaat kepada semua ibu menyusu. Penyusuan adalah satu NIKMAT yang hanya diberikan kepada kaum hawa sahaja. Maka hayatilah "nikmati" ini dengan sebaik-baiknya. 

Pernah seorang kawan bertanya kepada saya kenapa saya nak susah  payah perah susu badan sedangkan saya tidak bekerja malah saya hanya perlu bagi Direct Latch sahaja pada anak saya. Lalu saya berkata.. " niat saya untuk simpan susu badan ialah sekiranya suatu hari nanti saya sakit dan tidak berdaya bagun perah susu, ada juga stok EBM untuk anak dan jika hari ajal (mati) saya tiba nanti...anak Down Syndrome saya masih dapat menikmati lagi susu badan mummy lagi.. itu sahaja hanya saya mampu beri pada mereka sekarang." 


My Precious Babies


Sila Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Sila Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome


Energizing Soy Protein (ESP) ~ Diiktiraf Seluruh Dunia


Tahukah anda Energizing Soy Protein daripada Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin berasaskan kacang soya.

Terima kasih kepada mommy yang telah membeli ESP pada bulan October sempena Promosi ESP Buy 1 Free 1 ESP. Ramai telah borong habis ESP sampai ESP KEHABISAN STOK pada bulan lepas! Alhamdulillah, kini ESP telah muncul kembali !! 

Apa yang best sangat tentang ESP sampai habis stok bulan lepas ek?? 

ESP ini diiktiraf seluruh dunia dengan menpunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacan soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi 'non'GMO' (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.Tambahan pula, setiap 850g (1 tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.(Di syorkan utk slimming).

ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat seusi juga kepada pengidap kencing manis. 

Satu hindangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daing, 4 kali ganda telur, 12 kali 
ganda susu, rendah lemak,tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manuisa. 

Dan ESP sentiasa menjadi pilihan utama  bagi ibu menyusu kerana ia bertindak sebagai "milk-booster" dan pemberi tenaga. Susu badan akan menjadi lebih banyak, pekat dan sedap. 

Bagi yang ingin menjada kecantikan, produk ini juga menjadi pilihan utama kerana diperakui boleh mengembalikan keanjalan kulit, mengurangkan kedutan, menguragkan kesan parut, dapat membaiki pigmentasi, mengatasi masalah rambut, kuku dan sebagainya. Ini secara tidak langusng menjadikan pengamal awet muda. Kesan ini akan lebih berganda sekiranya diambil bersama Vitamin C dan Vitamin E. 

Yang paling hebat sekali, ESP adalah sangat baiku untuk hormon wanita dan sekaligus dpat menganjalkan payudara yang kendur. Serta dipercayai dapat meningkatkan kualiti memori dan mendorong seksual 

ESP dari Shaklee ini dijamin selamat dan berkesan serta dijamin HALAL. 

Jom kita tengok testimonial pengguna ESP.

Testimonial 1 : Breast cepat rasa penuh dan kulit semaking cantik



Testimonial 2 : Sebelum mengambil ESP, susu 4-5 oz sahaja. Sekarang 7 oz dalam masa 15 
                        selepas mengambil ESP!



Testimonial 3 : Susu lebih pekat selepas mengambil ESP


Untuk mendapatkan stok susu yang lebih banyak dan pantas, anda boleh cuba gabungan (klik sini) ESP dengan Alfalfa  atau lebih hebat lagi mendapatkan set penyusuan terbaik Shaklee iaitu (klik sini)  SET 3M

Mereka dah mencuba ESP, anda bila lagi?? Jom order ESP sekarang sementara stok masih ada!!

Untuk mendapatkan Energizing Soy Protein, sila hubungi saya di :


Call : 019-2323298

Email : liyanakhor@gmail.com

Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome untuk dapatkan 

DISKAUN HEBAT DAN KONSULTASI PERCUMA.

Tuesday, 20 November 2012

Set Slimming For Breastfeeding Mother

Let's Slim Down To Sexier and Healthier Body!

Breastfeeding mothers wtill who intend to lose weight will go on extreme diet, exercise vigorously or skip meals hoping it may quickly drop some pounds. However, this may cause toxin to release into their breast milk. S to release into their breast milk. Still breast milk remains the healthiest food for your baby, so don't let this deter you from breastfeeding. Work toward a gradual weight loss, eat when you're hungry, and make sure you get enough fluids. The best thing of all is to take three (3) simple and natural supplements to lose weight  which are ~ Lecithin, Alfalfa and Energizing Soy Protein. This is the best way of losing weight easily, safely and increasing your milk supply at the same time!


How can these 3 items help to slim down?

1. Lecithin
Lecithin merupakan PEMECAH LEMAK (fat emulsifier) yang baik. Pengambilannya dalam kuantiti yang disyorkan MEMPERCEPATKAN PEMBAKARAN LEMAK untuk kesan pelangsingan yang seimbang. Selain itu, lecithin juga mempunyai banyak manfaat lain seperti melembab dan mencantikkan kulit, melambatkan penuaan, mengawal masalah kolesterol, menghalang tekanan darah tinggi dan mengatasi masalah sembelit.

2. Alfalfa
Alfalfa atau turut dikenali dengan nama jolokan "Raja segala Tumbuhan" mengandungi fiber yang bertindak sebagai DETOX yang lembut dalam membersih dan MENYINGKIR LEMAK-LEMAK DEGIL yang telah dipecahkan oleh badan. Pengambilan alfalfa di kalangan wanita dapat membantu mengatasi masalah keputihan dan membaikpulih semula otot vagina yang telah tercedera berikutan proses kelahiran.


3. Energizing Soy Protein
Sumber protein untuk memelihara otot dalam proses penurunan berat. Protein juga terkenal sebagai penggalak susu, selain memberi ibu merasa kenyang lebih lama dan berpanjangan.


Manakala untuk si ibu yang tidak menyusu dan hendak kuruskan badan boleh mengantikan ESP dengan Herb-Lax


4. Herb-Lax
Sabda Rasulullah s.a.w, kebanyakkan penyakit itu datangnya dari perut. Kajian juga telah membuktikan bahawa 90% penyakit berpunca daripada usus atau sistem penghadaman yang kotor dan tidak sihat. Pengambilan Herblax seminggu sekali mampu membersihkan usus secara lembut sekaligus meningkatkan kadar penyerapan zat dan nutrien yang diperolehi daripada makanan harian dan supplement. Secara tidak langsung, fungsi Lecithin & Alfalfa dapat bertindak dengan lebih efisyen dan efektif.


Testimonial 1: Turun 1.5kg dan rasa lebih sihat dalam tempoh 3 bulan


Testimonial 2 : Berat turun 2kg setiap bulan dengan mengambil Lecithin+Alfalfa



Testimonial 3 : Turun 2kg dalam masa 2minggu



Now you don't have to starve yourself anymore but enjoy breastfeeding with abundance of milk supply and still losing weight! 

Untuk mendapatkan set slimming breastfeeding, sila hubungi saya di :

Call : 019-2323298

Email : liyanakhor@gmail.com

Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome untuk dapatkan DISKAUN HEBAT DAN KONSULTASI PERCUMA.


Monday, 19 November 2012

Walaupun Demam ~ Sekali Perah 12 oz dalam 30 minit

Oh no, I kena jangkit from my hubby! Sakit sendi, sakit tekak, rasa macam nak demam! Walaupun badan tak sihat, pump tetap kena pump.. demi untuk menyusukan kedua-dua si manja. 

Kalau nak ikutkan badan memang malas nak pump.. sakit sendi, sakit tangan..serba tak kena saje last nite! Dalam masa yang sama my breast dah engorged already sebab lebih 4 jam so nak tak nak kena pump juga la. By the way, i tak guna manual or electrical pump ya.. I guna tradisional punya ~ hand pressing! But i like to use the word 'pump' instead of hand press la ya. 

I started pumping from 2.00 am for about 30 minutes and Ta Daaaa... 12 oz! Alhamdulillah.. boleh stored my EBM in fridge dulu then sambung tidur. Another 2 and half hours later, i pump again walaupun breast tak engorge pun. Alhamdulillah! Another 6oz just about 15minutes! See the bottle yang ada teat?  ini memang bagi direct to my Rayhan minum my 'Fresh Milk". Tengok hasil tuaian malam tadi daripada mood sakit tukar jadi mood HAPPY ^_^
Nak tahu macam mana saya dapat 12oz dalam masa 30 minit dan 6oz lagi selepas 2 and half hours later??



Let me share with you my secret ~ Sebelum tidur saya akan minum Energizing Soy Protein mix with horlick dan ambil 500 ml water and wake up pump every 3 hour to pump. Every since Rayhan 3months old, he dah Sleep Through Nite from 9pm unti 5.00 am. So the extra EBM ini i akan bagi my eldest son, Rayyan. Best kan!

Energizing Soy Protein not only helps to increase my milk supply but make my milk less watery. I realized if i stopped taking ESP for 2 weeks, my milk became watery and Rayhan kept crying for more milk even after 2 hour feeding! 




Now i'm not able to store my EBM as much as last time because i'm feeding 2 mouth! I remember after delivered Rayhan, my mom-in-law kept saying "banyaknyer susu! perah susu macam perah susu lembu!" hahahaha.. During my 2nd week of confinement, my milk supply was already 5oz every 2 hours! Just imagine the over supply EBM in my MIL's fridge! :) 



I highly recommend mommies yang desperate to store EBM during pantang to take ESP. Infact, i've been taking ESP since my 2nd pregnancy. That's why my milk supply was good after delivered. Untuk ibu mengandung pula.. memang sangat digalakkan untuk mengambil ESP sebagai persediaan awal penyusuan. Alhamdulillah.. that's why i got 5 oz during my 2nd week pantang.

Kalau ada bajet lebih, ambil lah Set Penyusuan Terhebat ~ Set 3M! Memang you akan kagum dengan hasilnya!


Untuk mendapatkan ESP atau Set 3M, sila hubungi saya di :

Call : 019-2323298

Email : liyanakhor@gmail.com

Add Facebook saya : Khor Chia Chia untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik LIKE di FanPage saya : https://www.facebook.com/MamiAwesome untuk dapatkan 

DISKAUN HEBAT DAN KONSULTASI PERCUMA.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...