Thursday 20 December 2012

Tambah 15kg Semasa Mengandung? Tips Makanan Seimbang Untuk Ibu Mengandung

Teringat masa i pregnant with my son dulu i gained about 15kg! Luckily managed to lose back 10kg after delivery. Actually, i tak kisah naik 15kg.. janji baby i sihat,kan? Tapi ini bukan bagi kita greenlight untuk makan whatever food we like.. nanti tinggi pula cholestrol and sugar masa pregnant. Yang penting, kita kena makan healthy food and supplements. 

Sebut pasal berat masa pregnant..pernahkah anda terfikir mengapa berat badan anda bertambah 10-15 kg (secara purata) semasa anda mengandung sedangkan berat bayi yang baru lahir hanya ¼ daripada itu? Walau pun ianya berbeza bagi setiap individu wanita yang mengandung, faktor-faktor di bawah menyumbang kepada pertambahan berat badan:
• Berat bayi : 2.5 - 3 kg
• Penyimpanan protein, lemak dan nutrien lain yang berlebihan : 2.75 - 3 kg
• Penambahan darah : 1.5 – 2 kg
• Penambahan cecair badan yang lain : 1.5 - 2kg
• Pembesaran payudara : 0.75 – 1 kg
• Pembesaran uterus (rahim) : 0.75 – 1 kg
• Cecair amniotik (air ketuban) : 0.75 – 1 kg
• Plasenta (uri) : 0.5 – 0.75 kg


Selain daripada penambahan berat bayi, faktor-faktor lain juga penting untuk memastikan fisiologi ibu berubah mengikut keperluan ibu mengandung. Corak penambahan berat semasa mengandung bagi individu juga berbeza. 

Jika anda mula mengandung semasa berat badan berlebihan, berat anda mungkin akan turun sedikit pada awal trimester manakala penambahan akan berlaku bagi ibu yang kurus atau mengandung anak kembar.

Paling penting adalah untuk anda makan dengan sederhana dan seimbang supaya anda dan bayi yang dikandung berada dalam keadaan sihat. 


Info berikut mungkin membantu anda dalam mendapatkan khasiat secukupnya sewaktu hamil:

Protein - Pastikan tiga makanan utama diambil mengandungi protein tinggi seperti kekacang, daging, telur keju yang berfungsi membina tisu dan otot bayi

Kalsium - Banyakkan pengambilan susu, ikan dalam tin, kacang soya, tauhu dan produk tenusu yang penting untuk menguatkan tulang dan gigi bayi

Zat besi - Banyakkan pengambilan daging merah bagi melancarkan perjalanan darah bayi dan ibu di samping vitamin C. Misalnya tiram, buah kering, kacang soya, bijirin, roti gandum dan kekacang

Asid folik - Ia sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf 'embryonic' dan 'fetal' yang penting untuk tumbesaran normal. Banyakkan pengambilan makanan mengandungi asid folik seperti barli, daging lembu, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, ikan salmon, tuna, gandum dan bijirin

Serat - Banyakkan mengambil makanan serat tinggi kerana ia berperanan menghalang penyerapan zat gizi lain seperti lemak, karbohidrat dan protein. Makanan seperti buah-buahan, roti gandum, bijirin dan bertih jagung

Air - Amalkan meminum air masak 2-3L sehari. Tubuh ibu mengandung juga memerlukan cecair seperti susu, jus dan sup

Credit to : anyzin.blogspot.com


Masa i mengandung 8 bulan with Rayhan, i dah start ambil Energizing Soy Protein untuk persediaan susu badan selepas bersalin. Dulu pernah dengar orang tua-tua kata kalau nak baby putih, mommy kena minum soya masa pregnant. And i did take soya (ESP). Rayhan is much fairer that his eldest brother even fairer than his Mommy!!  


Taking ESP during my last trimester help to improved my stamina and make my skin clearer. I used to suffer from acne at my both cheecks and forehead (preggy hormone!!) but after taking ESP... the acne has cleared off!  Best sangat!!



Hello, Nice to Meet U ! This is my Snow White Baby Rayhan :)

Klik Like di FanPage saya: Facebook.com/MamiAwesome untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT dan INFO PERCUMA


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...